TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 11. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Ameline

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 6 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 839
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133242.15 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5529 h 50 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Ameline

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Zrádný cyklus kontroly

09. 10. 2014

Poznenáhlu si uvědomuji, že mám problém s přístupem k jídlu. Období silné restrikce se střídá s extrémním bažením po jídle a obecnou žravosti. Vždycky jsem si myslela, že problémem je ta druhá složka. Nejsem taková povaha, abych měla výčitky a trápila se, není to ztráta kontroly, ale ztráta ochoty se kontrolovat, přesto jsem si vždy nakonec řekla "dobře, v pohodě, stalo se, ale teď už budu hodná". Fáze restrikce nemá podobu diety. Užívám si pocit kontroly, jaké mi odolávání hladu přináší, není to ale zcela vědomé, líbí se mi ten pocit, že se téměř vznáším a chci jej udržet. To jsou dny, kdy si dám bílý jogurt a dále mi ani nepřijde na mysl, že bych se měla najíst.

Pravdou je, že jsem odmalička tlustá. Nevyrůstala jsem v úplně optimálních podmínkách, dává to smysl - ochranná vrstva. Pak v momentě, kdy jsem se z toho dostala a i ta váha šla příjemně dolů mě ale stihla nemoc. Hloupá mononukleoza, ale málem mi odešly játra a z nemocnice jsem se po měsíci vrátila o téměř 20 kilo lehčí. Poprvé v životě jsem měla normální váhu, což se mi zamlouvalo. A taky zatracenej vlčí hlad, se kterým jsem si nevěděla rady. Já vám mohla vyčistit spíž včetně psích pamlsků (nakoupeno jsem měla v rámci diety), a pak, pokud se nedalo jít do obchodu, ze zoufalství okusovala třeba i papír. No, a potom jsem si řekla, že takhle to fakt nejde a naopak nějákou chvíli jedla jak vrabeček. No a pak mě zas přepadl hlad... Tehdy se to roztočilo. Nabrat zpátky těch 20 kilo mi trvalo 7 let takovéhoto cyklování. Několikrát jsem se pokusila o program zde na stobklubu, ale zjistila jsem, že když na jídlo myslím a začnu se stravovat rozumně, tendence překračovat množství se spíše znásobí.

Uvědomila jsem si, že problémem není ta fáze, kdy jím hodně. Ta je v podstatě kompenzační - vím, že ji nevyvolává stres, deprese ani vnější podmínky. Problémem je naopak přebujelá snaha o sebekontrolu. A v momentě, kdy se pokusím chovat aspoň trochu rozumně, tělo zaznamená dostupnost a žene mě toho využít. Četla jsem si na toto téma nejrůznější materiály a některé zajímavé studie a nakonec usoudila, že prvním milníkem pro mě bude začít jíst normálně a navyknout si na dostatek, i třeba za cenu dočasného navýšení váhy. A pak se teprve pustit do úsilí s váhou pohnout. A tak jsem si zvolila nový cyklus který se prostě obyčejně jmenuje "žít zdravě", napočítalo mi to znepokojivě velký příjem, ale uvidí se. Na rozbití vzorce by to mohlo být to pravé.
Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 10. 2014 08:20
Myslím, že spousta holek tady navyšuje aby uzdravily metabolismus po x letech diet. Taky navyšuju už měsíc a stojím na váze, nechápu jak to, že nepřibírám i když jím jak horník v dolech :-).
17. 10. 2014 00:03
Sice tomu, co jsi napsala, moc nerozumím, ale jsi-li, jako já, závislácká nátura, může to dopadnout jedině věčným kolotočem nahoru-dolů.
10. 10. 2014 06:55
Držím palce!
09. 10. 2014 21:39
Držím palce ať se ti vše povede.
09. 10. 2014 21:24
Moc hezky a výstižně napsané. Rozumím ti a myslím, že na ten problém jdeš velmi dobře. Základem je,naučit se jíst normálně. Já to taky moc neumím. Když se hlídám, vlastně se celý den točím myšlenkami kolem jídla. Když se nehlídám přibírám....Moc ti přeji,aby se ti podařilo naučit se jíst "jen" normálně, taky bych to ráda uměla. Snad se to tady naučíme:-))))!
09. 10. 2014 18:02
Dnes mne také lákaly chutě. Vařím chlapům k večeři buřtguláš. Řekla jsem si, že si dám taky a zítra vše napravím. Ochutnám při vaření ... a přešla mne chuť. Už to mastné nějak nemohu. Ať si to sní ti moji kluci.Já se těším se na semínkový chléb se sýrem a spoustou zeleniny nebo nějakou pomazánku.
09. 10. 2014 17:54
Držím palce ať se daří :-)))
09. 10. 2014 16:40
Jsem na tom podobně, taky mám takováto období a těžko tedy radit. Myslím si ale, že jsem snad na lepší cestě - zkouším navýšit příjem a zdá se že to funguje- doteď jsem se snažila hubnout na mnohem nižším příjmu a díky těmto obdobím jsem vlastně nabrala zpět to, co jsem zkraje zhubla...Myslím, že navýšení příjmu by mně z tohohle mohlo vysvobodit, protože si vlastně můžu rozumně dopřát většinu věcí na které mám chuť a když navíc nemám hlad, lecčemu odolám....Držím palce :-D
09. 10. 2014 14:12
Tak do toho
09. 10. 2014 13:08
Myslím, že je to dobré rozhodnutí :) ... držím palce, ať se Ti daří!
09. 10. 2014 12:41
Já jsem teď ve fázi navyšování jídla. Moc pěkný blog, díky, že jsi se o své myšlenky podělila.
09. 10. 2014 09:52
Přesně...krásně jsi to vystihla, ve chvíli, pokud se mám více kontrolovat, stává se ze mě rebel..a přitom sama za sebe vím, že určitý řád potřebuju, ale nesmí mě to omezovat. nevím, zda jsem to napsala srozumitelně. Prostě brát i jídlo, hubnutí a vše okolo toho s nadhledem, někdy jsou prostě dny, kdy se nedaří, jindy je to zase skvělé - nemůžeme být vždy 100% a mít semaforky zelené :-) Hlavní je si to srovnat ...o což se už delší čas snažím. A co se týče toho cyklu "žit zdravě" taky jsem to zkoušela a koukala jsem, kolik mi to spočetlo, ale asi to tak má být, nicméně já se zpravidla, pokud se fakt nenaprásknu :-) k tomuto číslu nedostanu, a to jsem celkem aktivní :-) Krásný den a ať se daří :-)
09. 10. 2014 09:42
Keby som teraz začínala, robila by som to tak ako naznačuješ aj ty.
Najideálnejšie je najskor zistiť, ako by sme sa mali stravovať a koľko naše telo potrebuje pri našej bežnej aktivite. A naučiť sa to,možno aj na úkor mierneho zvýšenia hmnotnosti.
Prajem Ti aby si si našla svoju a zdravú cestu vedúcu k cieľu.
09. 10. 2014 09:36
Ja som tiež nad týmto už premýšľala.Pekne si to napísala. Mne sa to nechcelo spisovať. Podľa mńa je to nazdravý vzťah k jedlu. Niekto ho má strašne rád a niekto,k nemu nemá vzťah. Keby sa to dalo tak by nejradšej nejedol. Alebo ho má aj rád, ale sa tak kontroluje z nejakej obavy, že nedáva telu to čo potrebuje. Mne osobne pomohlo to, že som si uvedomila, že jesť -jesť zdravo,pravidelne,dostatočne k svojej aktivite- jednoducho musím. Je to proste tak a basta. Je to základné pravidlo života a prežitia. Pozor ,nebola som ani náhodou anorektička. Jednoducho som mala obdobia sebakontroly a nekontroly a dosiahla som po dvoch deťoch cez 92 kg a možno aj viac. No to som sa už radšej nevážila.
Tiež som mala pocit, že žijem v nejakom začarovanom kruhu.
09. 10. 2014 09:15
Ahoj Amelie, napsala si to úžasně, teda aspoň z mého pohledu, protože mám uplně naprosto stejný problém...a mám přečteno a nastudováno vše...a vše je pořád dokola ten samý kolotoč...a souhlasím...první krok je začít jíst normálně a nemyslet pořád na jídlo. Mně se to ale zatím nedaří. Tobě přeju, at se Ti vystoupit z tohoto kruhu podaří!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři